neděle 26. dubna 2020

ČESKÝ JAZYK

Ahoj kluci a holky, je tady zase další týden a jestli sledujete zprávy, tak víte, že do školy půjdeme až 25.5. Proto musíme ještě pokračovat v našem on-line učení, věřím, že si vše vypracováváte. 
Na úvod mám pro vás opakování životnosti, můžete si v malování doplnit a poslat mi, také si můžete zopakovat jen ústně. Tak jdeme na to.
Zopakovali jsme životnost a nyní zopakujeme vzor pán a hrad.Opakovačka 1  Pravopisný trenažér
Známkovaný diktát, známku si zapiš do tabulky úspěchů.

Tento týden se podíváme na další vzory, první z nich je vzor měkký, což znamená, že rozhodujeme-li se o i/y, napíšeme vždy i. Obrázek vám napoví, že se jedná o vzor MUŽ.

Vektorový klipart obrázek Turista, Muži zdarma ke staženíNyní si vezměte učebnici na str. 58 a udělejte si ústně cv. 13. Jedno ze slov si vyberte a do sešitu Š ho vyskloňujte ve všech pádech obojího čísla. Stejně, jako jsme to už dělali. Nezapomeň si vyznačit barevně koncovky. Pro správné koncovky ti pomůže tabulka v uč. str. 56. Teď si koncovky zkontroluj. Vzor MUŽ                                Vrať se zpátky k učebnici a udělej si str. 58 cv. 14, můžeš na fólie, na tabulky, nebo do sešitů, pak udělej str. 59 cv. 15,16,a 17 ústně. Myslím, že už o vzoru MUŽ něco víme , a proto si ho procvičíme. Procvičovačka  Známkovaný diktát - MUŽ                    Teď je čas na PS - str. 18, udělej si celou stranu a zkontroluj si pak v Klíči. 

Další měkký vzor, kterým se budeme zabývat je  ŠICÍ STROJ TEXI JOY 25 + DOPRAVA ZDARMA | VšeProŠití.czSTROJ. V učebnici na str. 59 si opět ze cv. 18 vyber jeden obrázek a vyskloňuj podstatné jméno do sešitu Š ve všech pádech obojího čísla., vyznač koncovky, zase pro správné skloňování použij tabulku na str. 56, nezapomeň si nakreslit obrázek. Zase si můžeš koncovky zkontrolovat.Vzor STROJ. Opět se vrať do učebnice str. 59 a udělej si cv. 19. Vzor STROJ má v koncovkách také -i, ale je to vzor neživotný, pozor!
Jdeme na procvičování: Procvičovačka    Známkovaný diktát - STROJ  . No a vzor zakončíme PS str. 19 opět celou stranu, kterou zkontroluj v Klíči.

Další dva vzory máme za sebou, ufff. Zkusíme si zopakovat:
 Pravopisný trenažér  Známkované diktáty ( zase si úspěch zapiš, nezapomeňte, že se hodnotíte sami, takže předpokládám, že k tomu přistupujete zodpovědně).
















Žádné komentáře:

Okomentovat

Můžete vložit libovolný komentář.

 Výlet V pátek 25.6. jsme jeli na výlet na Bílou  v Beskydech. Počasí nás trochu zlobilo, ale nám to náladu nijak nezkazilo. Na Bílé měli pr...